Opening Reuma Huis - 21 mei 2015

Sinds 1 april 2015 vindt het Reuma Expertise Huis onderdak in de Imperiastraat 16 in Zaventem. ReumaNet, het samenwerkingsplatform van reumapatiëntenverenigingen, heeft er alvast haar kantoor ingericht.

Maar het Reuma Expertise Huis is niet enkel een ontmoetingsplek voor patiënten. Het heeft de ambitie om te groeien tot het referentiecentrum reumatologie. Alles wat met reumatische aandoeningen te maken heeft, komt hier samen. Dus niet alleen patiënten maar ook zorgverleners, de industrie en het beleid kunnen er terecht. Door de expertise van deze verschillende actoren samen te brengen, wil ReumaNet de zorg voor mensen met reumatische aandoeningen naar een hoger niveau tillen. Al te vaak wordt er nog naast elkaar door gewerkt, ipv met elkaar. Door een centrale plaats te creëren, geven we een boost aan de samenwerkingsverbanden.

Op termijn hoopt ReumaNet binnen het Reuma Expertise Huis een Patiënt Expertise Centrum Reuma op te richten, met de steun van de overheid. Bedoeling hiervan is om de aanwezige ervaringsdeskundigheid van patiënten optimaal in te zetten om andere (nieuwe) patiënten op weg te helpen. Reumacoaches kunnen aan peereducatie doen, waardoor mensen sneller geholpen worden, aan het werk kunnen blijven of hun opleiding voltooien, hun behandeling kunnen optimaliseren en zo meer.

De oprichting van het Reuma Expertise Huis is een eerste concrete stap in het samenbrengen van alle expertise rond reumatologie in België.